AnssiAura Politiikkaa valtuutetun näkökulmasta.

Laadukas ammattikoulutus vaarassa

Aleksis Salusjärvi aloittaa huomiota vaativan asian terävästi Ylen kirjoituksessaan: "Leikkaukset ja nuorisotakuu ovat tehneet ammattikoululaisista hallituksen koekaniineja".

 

Tähän luonnollisesti vaikuttaa viime hallituksen lanseeraama nuorisotakuu, jonka turvin on haluttu huolehtia peruskoulunsa päättäneiden opiskelijoiden koulutuspolun jatkumisesta. Koulutustakuu on sinänsä kaunis ajatus, mutta se edellyttäisi lisää taloudellisia panostuksia valtiolta. Tämä hallitus on kuitenkin valinnut ratkaisuksi leikata rahoitusta ja pakottanut koulut löytämään uudenlaisia tapoja toteuttaa koulutusta. Aika näyttää toimiiko koulutusleikkaukset riittävän motivoimana tapana synnyttää uusia tapoja ja käytäntöjä?

 

Onneksi kuitenkin kuntatasolla voimme vaikuttaa koulutuksen lisärahoittamiseen, jolla tulee pyrkiä huolehtimaan laadukkaasta oppilasohjauksesta peruskouluissa ja ammattikoulussa, tuetuista opetusmuodoista, riittävästä määrästä lähiopetusta, ja uudenlaisten toimintatapojen sekä yhteistyökokeilujen syntymisestä. Uuden synnyttäminen vaatii siis lisäpanostuksia, ei leikkauksia.

 

Ammattikoulutuksen keskeisenä tavoitteena tulisi olla oppimisen laadun parantaminen ja sen seurauksena pienempi keskeyttäneiden opiskelijoiden määrä. Jos nuorten syrjäytymisen ehkäisy kiinnostaa, niin silloin tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja vaatia muutosta.

 

Linkki Aleksis Salusjärven kirjoitukseen: https://yle.fi/uutiset/3-9828737

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itselleni oli yllätys, että opiskeluvuosi ammattikoulussa on kallimpi kuin mitä se on yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Täsä suhteessa ammattikoulutuksessa tulisi soveltaa ilman muuta tarveharkintaa koulutettavien työllistymisen suhteen. Ammattikoulutuksen kustannusrakenteessa on jotakin mätää. Verorahoja käytetään 11.503 euroa vuodessa ammattikoulun vuosiopetukseen, kun ammattikorkeakouluissa luku on vain 7.788 euroa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/11/mihin-ver...

Onko nyt niin, että panostuksista ja kalliista 3 vuotisesta koulutuksesta huolimatta tuloksena on pääosin sutta ja sekundaa ?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

" Laadukas ammatikoulutus vaarassa".

Ei ole vaarassa, sitä ei ole ollut olemassa enää useaan vuoteen , niin olen saanut kuulla.

Olen asiasta keskustellut tutun ammattikoulu-opettajan kanssa ja ollut hämmentynyt/järkyttynyt hänen kertomuksistaan.

Jos oikein muistan , Salusjärvi mainitsi hoitoalan kouluttajien huolesta valmistuneiden oppilaiden taidottomuudesta ; minulle on kerrottu , että esimerkiksi ´vaarallisella´ sähköpuolella opettajat häpeävät/pelkäävät valmistuneiden sähkömiesten/naisten ammattitaidottomuutta.

Edittiä : Anssi : olemme heittäneet täysin hukkaan verovarojamme tuulitukeen vuodesta 2011 lähtien 478 452 398,64 € , se kumuloituu vuoteen 2030 mennessä 3000-4000 miljoonaan euroon.

Aloita Anssi siellä vihreiden keskellä tukitalkoot :" Siirtäkäämme tuuleen haaskatut ja pääsääntöisesti ulkomaisille laitevalmistajille menevät miljardit koulutukseen".

Toimituksen poiminnat