AnssiAura Politiikkaa valtuutetun näkökulmasta.

Vantaa valitsee uuden kaupunginjohtajan - Vihreitä ajatuksia valintaan liittyen

  • Kari Nenonen valtuuston selostustilaisuudessa 2017
    Kari Nenonen valtuuston selostustilaisuudessa 2017

Helsingin Sanomat kysyivät myös vihreän valtuustoryhmän kantoja uuden kaupunginjohtajan valintaan. Juttuun nousi joitakin vastauksiani, mutta selvyyden vuoksi täsmennän niitä tätä kautta. Linkki Helsingin Sanomien juttuun:  http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005333104.html

 

Nykyinen kaupunginjohtajamme, Kari Nenonen, on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Hän on luvannut hoitaa tehtäväänsä tämän vuoden loppuun saakka ja auttaa uuden kaupunginjohtajan perehdyttämisessä, kun sellainen valitaan. Uuden kaupunginjohtajan on tarkoitus aloittaa tehtävässään ensi keväänä.

 

Rekryprosessi on nyt siis virallisesti alkanut. Käytännössä tämä tarkoittaa avointa hakua, jonka seurauksena parhaat hakijat valitaan jatkokierroksille. Prosessin valmistelua hoidetaan virkamiesvetoisesti, mutta prosessia johtaa politiikot. Kaikista puolueista on valittu edustus. Lopullisen valinnan tekee kaupunginvaltuusto kokouksessaan. Äänestysmenettely tulee olemaan suljettu lippuäänestys.

 

Vihreä ryhmämme tulee suhtautumaan valintaprosessiin hyvin avoimesti. Toivomme, että nousukiidossa olevaan kaupunkiimme saadaan mahdollisimman laadukkaita hakijakandidaatteja, joista yksi valitaan jatkamaan Kari Nenosen viitoittamaa tietä.

 

 

Menneiden aikojen tapana on ollut valita tehtävään suurimman puolueen jäsenkirjan omaava hakija. Me emme kuitenkaan suhtaudu ehdottomasti tähän puoluesuuntautumiseen, vaan toivomme tehtävään löydettävän paras mahdollinen hakija, jolla on tarvittava soveltuvuus kehittää kaupunkiamme avoimempaan ja asukaslähtöisempään suuntaan.

 

Tulevalla kaupunginohtajalla on syytä olla myös valmius muutosjohtamiseen. Varsinainen toimintaympäristö on valtavassa muutospaineessa. Suurin kaupunkiimme vaikuttava muutos tulee olemaan sote-uudistus, joka käytännössä siirtää suurelta osin sosiaali- ja terveydenhuollon asiat maakuntatasolle. Lisäksi julkisesti on jo useasta suusta todettu, että kaupunkimme johtamisjärjestelmää tullaan tässä yhteydessä myös muuttamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa toimialojen ja tulosalueiden uudelleen muokkausta. Tällä tullee olemaan suora vaikutus myös johtajavirkoihin. Emme kuitenkaan tässä vaiheessa halua lähteä aiheella spekuloimaan. Päätetään ensiksi kaupunginjohtajasta.

 

Meille vihreille on myös tärkeä edistää suoran vaikuttamisen keinoja. Toivomme, että kaupunkimme siirtyy lähivuosina kohti pormestari-mallia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntalaiset voivat suorilla vaaleilla äänestää pormestaria valtuustokauden ajaksi. Tämä parantaisia päätöksenteon avoimuutta ja jättäisi jälkeensä vanhentuneen mallin, jossa kaupunginjohtaja valittaisiin puoluekirjan mukaan. Uskomme tämän lisäävään ihmisten mielenkiintoa kunnallispolitiikkaa kohtaan.

Demokratiaterveisin,

Anssi Aura

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos itse toiveita esitän, niin valittava henkilö ei ole lähellä rakennus- ja kiinteistobisnestä. Historia Vantaallakin osoittaa, että ongelmia tulee.

En voi kuin ihmetellä kuinka naapurikunnassa Tuusulassa uusi pormestarimalli toteutui. Pormestari on on juuri toiminut rakennusmestarina Juhani Sjöblomin omakotitalourakassa. Sjöblomhan ei suurimpana maan- ja kiinteistöjen omistajana voi toimia kunnallispolitiikassa oikeuden päätöksellä. Toinen apulaispormestari Mika Mäki-Kuhna on kattofirman omistaja ja toinen Jussi-Mikko Salonen pyörittää yhden miehen firmaa, jonka toimiala on asumisen sekä yhdyskuntarakenteen kehittämiseen ja toteuttamiseen liittyvät tehtävät sekä kiinteistöliiketoiminta ja niihin liittyvä konsultointi.

Siihen kaupan päälle valtuuston puheenjohtajana on Juhani Sjöblomin tytär Ruut Sjöblom ja valtuustossa lisäksi veljenpoika Ilmari Sjöblom.

Aika hankalaa on, kun tällainen porukka on keskeisissä rooleissa rakennus- ja kaavoituspäätöksissä.

Toimituksen poiminnat