AnssiAura Politiikkaa valtuutetun näkökulmasta.

Maahanmuuttajien Integrointiin panostettava Valtuustopuheeni 25.5.2015

Vantaalla asuvien maahanmuuttajien osuus kantaväestöstä on tällä hetkellä Vantaalla n. 14 %. Koko kaupungin hyvinvoinnin ja työmarkkinoiden työvoimatarpeen elinvoimaisuuden kannalta meidän tulee nyt viimeistään tarttua tähän mahdollisuuteen tai siitä syntyvään uhkaan. Vantaan ulkomaalaisesta työvoimasta lähes 30 % on työttömänä. Tähän suurena osasyynä on todettu olevan suomenkielen osaamattomuus. Ehdotan, että tuomme nyt puheista käytäntöön kokeilukulttuurin ja pohdimme ennakkoluulottomasti ja rohkeasti keinoja integroida maahanmuuttajat paremmin Vantaalle.

Ehdotan, että yhtenä pilottina aloitamme yhteisöllisyyttä ja osallisuutta parantavan kummiperhetoiminnan, jossa maahanmuuttajille ja erityisesti pakolaisena Suomeen ja Vantaalle tulleille tarjotaan kummiperhe, joita maahanmuuttajat voivat tavata, harjoittaa suomen kielen taitoaan, tutustua suomalaiseen kulttuurin ja ennen kaikkea suomalaisiin.

Uskon, että moni vantaalainen on kiinnostunut toimimaan kummiperheenä. Vantaa voisi tukea kummiperheiden tapaamisia osallistumalla kohtuuhintaisiin kuluihin, joita esimerkiksi pääsylipuista, bussimatkoista ja välipaloista aiheutuu maahanmuuttajille ja kummiperheelle.

Maahanmuuttajien integrointiin tulee panostaa jatkossa huomattavasti vahvemmin kuin tähän saakka. Nyt tarvitaan kovempia panostuksia integroinnin ja työllisyyden parantamiseksi. Meidän pitää ottaa uusia rohkeita askeleita tehdä asioita erilailla kuin aikaisemmin. Valmistelevat virkamiesesitykset eivät saa pelkästään nojata menneen ajan tai eri alueista ja maista saatuihin kokemuksiin, vaan meidän pitää toimia nyt ennakkoluulottomasti ja kokeilevasti.

Kun haluamme tunnustaa kokeilukulttuurin olevan oikea tie edetä asiassa, niin siinä tapauksessa meidän pitää myös pystyä ohjaamaan tähän merkittäviä taloudellisia resursseja ja kannustamaan virkamiehistöä etsimään uusia keinoja. 

Kaupunkimme maahanmuuttajaväestön vahva kasvu tarkoittaa, etteivät yksistään pienet pilotit, vaatimattomine resursseineen ole riittävä panostus kääntämän heikentyvää työttömyystilannetta. Nyt tarvitaan rohkeutta ja riittäviä resursseja työttömyyden nujertamiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Uskon, että moni vantaalainen on kiinnostunut toimimaan kummiperheenä."

Jep. Varmasti esimerkiksi vantaalaiset vihreiden kannattajat innostuvat tuosta toiminnasta.

Käytännössä eivät kuitenkaan sitten innostu...

Alkaisiko blogistin oma perhe kummiperheeksi?

"Vantaa voisi tukea kummiperheiden tapaamisia osallistumalla kohtuuhintaisiin kuluihin, joita esimerkiksi pääsylipuista, bussimatkoista ja välipaloista aiheutuu maahanmuuttajille ja kummiperheelle."

Voisiko näitä projekteja joskus hoitaa ilman veronmaksajan taskulla käymistä?

Summasummarum: Kauniita korulauseita ja kokeiluja ympäri maailmaa, mutta monikulttuurisuus ei vaan toimi.

Käyttäjän AnssiAura kuva
Anssi Aura

Itse asiassa oma perheeni olisi valmis osallistumaan kummiperhetoimintaan. Miksei?

Mietin itsekin, että voisiko laadukkaan kotouttamisen hoitaa ilman veronmaksajien kukkarolla käyntiä. Totesin, että laajemmin vaikuttavuutta arvioitaessa tähän asiaan panostaminen tulee edullisemmaksi kuin panostamatta jättäminen.

Mietin myös, ettei kaupungin tarvitse operoida toimintaa, vaan tähän voitaisiin kannustaa järjestöjä. Näkisin järkevänä, että kaupunki ohjaisi tähän varoja.

Summasummarum: Monikulttuurisuus toimii jo eri maissa ja alueilla. Meillä on kansainväliset sopimukset, jotka velvoittavat meitä jatkossa ottamaan maahanmuuttajia vieläkin enemmän.

Tässä vaiheessa olisi jatkuvan valittamisen sijaan syytä miettiä, miten saisimme eri kulttuureista tänne saapuvat mahdollisimman helposti ja edullisesti integroitua yhteiskuntaamme. Tämä esittämäni idea oli yksi konkreettinen toimi, josta voisi olla hyötyä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Miksei?"

Monesti se menee tyyliin "älkää tehkö kuten minä teen, vaan kuten minä sanon". Hienoa tietysti, jos olet valmis pistämään perheesi likoon.

"Mietin itsekin, että voisiko laadukkaan kotouttamisen hoitaa ilman veronmaksajien kukkarolla käyntiä."

Veronmaksajienkaan rahoilla laadukas kotouttaminen ei näytä onnistuvan. Mikäli halutaan näperrellä kotouttamisen parissa, olisi se paras tehdä ilman verovaroja.

"Mietin myös, ettei kaupungin tarvitse operoida toimintaa, vaan tähän voitaisiin kannustaa järjestöjä."

Monet järjestöt saavat jo julkista tukea. Ne voivat uhrata halutessaan sen tuen kotouttamiseen jos haluavat.

"Monikulttuurisuus toimii jo eri maissa ja alueilla."

Eihän toimi. Joka puolella itketään kun kotouttaminen ei onnistu ja maahanmuuttajat syrjäytyvät vaikka mitä tehdään.

"Meillä on kansainväliset sopimukset, jotka velvoittavat meitä jatkossa ottamaan maahanmuuttajia vieläkin enemmän."

Ei ole mitään sellaisia sopimuksia. Olemassa olevat sopimukset, kuten kiintiöpakolaisjärjestelmä voidaan purkaa ja oleskeluluvan antaminen voitaisiin kiristää vain pakolaisstatuksen saaneille.

"miten saisimme eri kulttuureista tänne saapuvat mahdollisimman helposti ja edullisesti integroitua yhteiskuntaamme."

Integroituminen tapahtuu luonnollisesti jos tapahtuu. Millään ylhäältä tulevalla mahtikäskyllä se ei tapahdu. Riittävän pieni tulijamäärä integroituu itsekseen ja tähän pitäisi pyrkiä.

Esa Niemi

Maahanmuuttomme on siis pahasti epäonnistunutta Vantaallakin ja vastaanottokyvyn ylittävää muuttoa tulee vain lisää syrjäytymään.

Kaikenmaailman kikkailuja voi yrittää, mutta se ei näytä muuttavan vastaanottokyvyn ylittämisen tuomia ongelmia niin kauan kuin maahanmuuttoa ei suhteuteta siihen tahtiin kuin kotoutuminen onnistuu ja maahanmuuttaja työllistyy yksityiselle sektorille kokopäivätyöhön pl. epäonnistuneen maahanmuuton parissa työskenteleviä.

Anssi ja vihreät voisivat myös hoitaa suomalaisten asioita kuntoon. Kouluissakin on tehty isoja säästöjä ja tuttavani autistinen lapsi on tungettu tavalliseen isoon koululuokkaan käsittääkseni ilman avustajaa kun rahaa ei kuulemma ole. Eräässä koulussa ei ollut varaa antaa ylimääräistä kalapuikkoa oppilaalle joku vuosi sitten:

"Ylimääräisen kalapuikon ottamisesta puhkesi melkoinen show Vantaankosken yläasteella viime viikolla. Kriisi huipentui poliisin kutsumiseen paikalle.
Asiasta kertovan Ilta-Sanomien mukaan tapahtumat lähtivät liikkeelle ruokalan jonosta viime torstaina noin kello 11 aikoihin. 13-vuotias koulupoika otti lautaselleen neljä kalapuikkoa. Se oli väärin, sillä normiannokseen olisi saanut ottaa vain kolme.

Emäntä oli vaatinut poikaa pistämään yhden kalapuikon takaisin. Poika kieltäytyi."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/46751-sota-yhdesta-kalapuikosta-koulussa-–-poliisit-paikalle

Toimituksen poiminnat