AnssiAura Politiikkaa valtuutetun näkökulmasta.

Pieni pilkahdus Vantaan talousseminaarista

Istuimme tänään valtuuston ja johtavien virkamiesten kanssa talousseminaarissa miettimässä Vantaan parempaa tulevaisuutta. Seminaarin keskeinen asia oli Vantaan talous.

Vantaan kaupungin, Suomen ja koko Euroopan taloustilanne on hyvin haastava tällä hetkellä. Sekä investointivarojen ja toimintarahojen määrät ovat hyvin niukat. Tämän seurauksena syntyy lähes luontainen innovatiivisuus, jonka kautta etsimme uusia ja tehokkaita tapoja tehdä asioita uudella tavalla.

Tämän hetken kokemusten perusteella voidaan todeta, että tehokkuuden takeina ovat yhteistyö rajoja rikkomalla ja sähköisten palveluiden käyttäminen. Varsinainen palvelukanavien sähköistäminen ei itsessään auta, vaan meidän tulee niiden avulla myös suoraviivaistaa prosesseja ja luoda sähköisiä automaatioita. Keskeinen tavoite on suoraviivaistaa kaupungin palveluja kuntalainen edellä.

Alla Vihreän ryhmän ajatuksia, jotka tulisi huomioida ensi vuoden talousarviota ja toimialojen sitovia tavoitteita valmisteltaessa.


Sosiaali- ja terveystoimiala


- Vanhusten kuntoutusta nykyistä paljon enemmän.
 
- Lastensuojelun toimintatapoja tulee miettiä pitkällä tähtäimellä. Varhaisen tuen ote on erittäin tärkeää, mutta siihen on satsattava myös resursseja, jotta tuloksia todella saadaan.
 
- Järjestöjen tuottamat erikoistuneet palvelut tulee säilyttää eikä niitä saa ajaa alas vaivihkaa lopettamalla tietyille ryhmille hyvin merkittäviä ostopalveluita (esim. päihdeäitien kuntoutus)
 
- Kapeiden sektorien sijaan tulee kaikkialla olla laajasti vastuullinen ote asiakkaiden elämästä.

- Sitova tavoite 15.2. uusiksi: Kaupungin ennaltaehkäisevin toimenpitein vähennetään lastensuojelun huostaanottojen tarvetta. Mittari: Lastensuojelun asiakkaiden  huostaanottojen määrä. 


Sivistystoimiala


- Uusi sitova tavoite (sivin lisäksi kuuluu soster- ja mato -toimialalle): vantaalaiset lapset ja nuoret toimivat päiväkodeissa ja kouluissa terveellisissä ja turvallisissa olosuhteissa.

- Mittari: Oirekyselyt ja turvallisuuskyselyt

- Kouluruuan tasaiseen laatuun on kiinnitettävä huomiota ja varmistettava, että laatu on mahdollisimman korkea kaikissa kouluissa – hyvät käytännöt jakoon koulujen välillä!
***********************************

Sivistystoimiala


- Uusi sitova tavoite (sivin lisäksi kuuluu soster- ja mato -toimialalle): vantaalaiset lapset ja nuoret toimivat päiväkodeissa ja kouluissa terveellisissä ja turvallisissa olosuhteissa

- Mittari: Oirekyselyt ja turvallisuuskyselyt

- Kouluruuan tasaiseen laatuun on kiinnitettävä huomiota ja varmistettava, että laatu on mahdollisimman korkea kaikissa kouluissa – hyvät käytännöt jakoon koulujen välillä!


Maankäyttö


- Prosesseihin kiinnitettävä huomiota: 

- Rakentamisen laatu
- Korjausrakentamisen kestävät ratkaisut
- Tiedonkulku 

- Valikoiduilla alueilla rakennustehokkuuden nosto. 

- Energiasäästöä toteutettava paljon nykyistä kunnianhimoisemmin ja ammattimaisemmin.


Konserni- ja asukaspalvelut


- PETRA -hankkeelle saatava jatkoa ja muutettava se hankemuodosta vakituiseksi toiminnaksi.

- Maahanmuuttajien kielikoulutukseen on panostettava työllisyyden parantamiseksi.


Kokoustaminen jatkuu taas samoissa merkeissä viikon päästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jouni Nordman

Vantaalla kannattaisi niin yksinkertainen päätelmä tehdä, että mikä on tämän hetken työtapoja niitä jotka tuovat säästöjä. Tässä varsinkin suurien kulujen tuojien (vammaiset, vanhukset ja ongelma perheiden) työkalujen panostaminen, joista vammaisten itsenäisenä pysymistä tukevien toimien, vanhusten omaishoitajien ja mahdollisimman hyvän tuen ongelmaperheille antamisen antaminen on avain asemassa. Nämä on sellaisia asioita joihin investoimalla kaupunki voi tehdä merkittävimmät säästöt.

Voin yhden todella hyvän säästö vinkin teille antaa, joka koskee neuvola toimeen, jossa säästö syntyy pelkästään laite hankinnasta, eli ultraääni laitteen hankkiminen jokaisen neuvolaan, sillein että jokainen odottava äiti kuvataan joka kerralla kun käy neuvolassa. Sillä jokainen aikasin havaittu ongelma joka pystytään syntyvää lapsella ennalta ehkäistä, jossa yksikin väärän diagnoosin johdosta vammautunut vie laite hankinnan verran varoja.

Toimituksen poiminnat